Loading color scheme

Hladovka po Vánocích? Nesmysl!

Metabolic Balance je komplexní výživový program určený pro úpravu látkové výměny a tělesné hmotnosti. Jednoduše řečeno – Metabolic Balance trvale vyřeší vaše problémy s váhou a celkově zlepší vaše zdraví, výkonnost a koncentraci. Zkrátka se budete cítit a vypadat skvěle! Metoda Metabolic Balance totiž nesází na náhodu, ale na základě obsáhlého rozboru krve a několika dalších parametrů (zdravotní problémy, léky, alergie apod.) sestaví doktoři osobní jídelní plán, „ušitý na míru“ vašemu metabolismu.

Předsevzetí zhubnout by tak nemělo být záležitostí Nového roku, mělo by jít o změnu kompletní a doživotní a snahu změnit dlouhodobé špatné stravovací návyky. Lidem toužícím ulevit po svátcích svému zažívání Magdaléna Mikulandová doporučuje nikoli hladovky, nýbrž přizpůsobit jídelníček zimnímu období:

  • Nezapomínat na bílkoviny, které nejsou jen v mase a sýrech, ale i v luštěninách a hlívě ústričné. Právě z hlívy je výborné v zimních měsících vařit polévku nebo dobrý okořeněný guláš.
  • V zimě tělo potřebuje více tepla, je vhodné přejít od zeleninových salátů k polévkám. Vynikající variantou jsou luštěninové či silné vývary z kvalitního hovězího či kuřecího masa.
  • První jídlo dne, snídaně, by rovněž měla být teplým jídlem, kterým začneme den. Tělu prospěšné je uvařit si teplou pohankovou kaši – naslano třeba s ořechy, nasladko kombinovat s ovesnou kaší s ovocem.
  • Pít by se měly spíše teplé nápoje než studená voda.
  • Zařaďte k dochucování pokrmů zimní koření, jako je chilli, kurkuma, skořice, zázvor, paprika, pepř, římský kmín nebo kari. Vše, co trochu pálí v puse, zatepluje gastrointenstinální trakt.

Hubnutí, pokud jde o rozhodnutí trvalé, by mělo být dobře promyšlené a systematické. Dlouhodobě by jej měl vést výživový poradce, který bude řídit celý proces.

I po Vánocích je potřeba dodat tělu všechny zdravé a nezbytné živiny a minerální látky, takže se metabolizmus dostane do správné rovnováhy. Za dodržování nových, jednoduchých pravidel přípravy a přijímání potravin se trvale a šetrně, bez drastického hladovění, reguluje hmotnost a posiluje celková hormonální produkce, což má blahodárný vliv na zdraví.

Jídelní plány podle metody Metabolic Balance samozřejmě nejsou univerzální, každý klient má vlastní, exaktně přizpůsobený svým krevním hodnotám, ale pro lepší představu alespoň pár obecných zásad: Nejdůležitější roli v chutných a zdravých receptech hraje díky vysokému obsahu vláknin a živin zásaditá zelenina, která navíc působí pozitivně proti překyselení organismu. Podstatné jsou i kvalitní bílkoviny s výhodnou kombinací esenciálních aminokyselin. V plánech najdete libové maso, drůbež, ryby, mléčné produkty s přirozeným obsahem tuku, sójové produkty, luštěniny, semínka a klíčky.

Přednost je dávána omega-3 a omega-6 nenasyceným mastným kyselinám, které naše tělo nedokáže samo vyrobit a jsou obsaženy především v kvalitních rostlinných olejích a v rybách. Současně se drasticky snižuje konzumace nezdravých nasycených a trans-mastných kyselin například ve ztužených rostlinných tucích, umělých tucích a všech polotovarech. Z cukrů jsou voleny ty, které působí příznivě na hladinu cukru v krvi (cukry s dlouhým řetězcem) a tím i na produkci inzulínu v těle, například žitný chléb, vločky, ovoce a zelenina.

Osvědčené kurzy hubnutí s programem Metabolic Balance v Praze nabízí výživová odbornice Magdaléna Mikulandová.