Loading color scheme

Nepodceňujte depresi

Myšlení a chování člověka je jiné než dříve, na jeho tváři jen zřídka uvidíme úsměv. Spouštěčem deprese může být řada životních situací, například ztráta milované osoby, životní trauma, rozvod s partnerem, pracovní vytížení či ztráta zaměstnání, ale příčinou může být i neustálé napětí, stres, nedostatky ve výživě, alkoholismus či také dědičný faktor.

Naštěstí v dnešní moderní době se lidé za depresi přestávají stydět a stále častěji vyhledávají lékařskou pomoc. Pokud na sobě pozorujeme delší dobu jiné chování či nám okolí dává najevo, že něco není v pořádku, měli bychom navštívit lékaře a depresi včas vyléčit. Její přecházení může přinést značné komplikace, které mohou trvat několik let, ale i celý život – deprese má tendenci vracet se.

Mezi hlavní příznaky patří chronická únava, poruchy spánku, neschopnost radovat se, nechuť k jídlu, bolesti hlavy, zad, kloubů, časté migrény, podrážděnost, vznětlivé chování, patologický smutek, pocity méněcennosti a neschopnosti, negativní myšlenky, úvahy o smrti až sebevraždě.

V dnešní době jsou tyto stavy léčeny hlavně antidepresivy. Bohužel ta jsou často návyková a ve většině případů se jich do konce života už nezbavíme. Jak uvádí Státní ústav pro kontrolu léčiv, v roce 1970 stačilo Čechům kolem půl milionu balení antidepresiv. Loni jich bylo potřeba více než 6 milionů.

Pokud to váš zdravotní stav dovolí a deprese jsou v tzv. počátku, vyzkoušejte nejdříve přírodní léčbu – například doplněk stravy obsahující tryptofan, který zakoupíte v lékárně. Správným životním stylem doplněným o zásobení organismu tryptofanem v kombinaci se správnou životosprávou lze riziku vzniku tohoto onemocnění předcházet. Ke zvýšení dostupnosti pro mozkovou tkáň je ideální kombinace tryptofanu s cukry nebo mléčnými výrobky. Vhodná je také kombinace s vitaminem D, zvláště na podzim, kdy špatná nálada může postihnout každého z nás. Hlavním důvodem pro užívání tryptofanu ve formě doplňku stravy je zvýšení hladiny serotoninu. Snížená hladina této látky se projevuje změnou chování, zejména špatnou náladou, úzkostmi, strachem a depresemi, poruchami usínání, přejídáním se, v některých případech může vést také k užívání alkoholu, drog či jiných návykových látek.

Přírodní a doplňková léčba:

1. L-tryptofan – aminokyselina tryptofan je látka, z níž v těle vzniká serotonin, hormon dobré nálady.
2. DL-PA – aktivuje endorfiny, které vyvolávají v těle pocit blaha.
3. B-komplex, kyselina listová, hořčík, vápník, vitamin D, vitamin C.