Loading color scheme

Zázračná rostlina konjac potěší vaši pleť i trávení. Už jste o ní slyšeli?

Velmi důležitou látkou, která je potřebná pro správné fungování trávení, je vláknina. Jde o směs nestravitelných sacharidů, která se vyskytuje v některých druzích potravin. Zahrnuje pektin, celulózu nebo lignin. Trávicím traktem prochází v téměř nezměněném stavu. Pro tělo je mimořádně prospěšná, protože na sebe váže odpadní látky, které pomáhá lépe odvést ven. Dělí se na rozpustnou a nerozpustnou vlákninu, přičemž obě jsou pro zdraví a správné fungování organismu nezbytné.

Rozpustná vláknina
Rovnou můžeme zapomenout na představu, jak se lžička cukru rozpouští ve vodě. Takhle to nefunguje. Tento druh vlákniny dokáže navázat velké množství vody, v těle nabobtná a stane se z ní rosolovitý gel. Během průchodu střevem je částečně metabolizována a využita doslova jako "substrát" pro bakterie, na které má pozitivní účinek. Působí totiž jako probiotikum. Nachází se zejména v ovoci, luštěninách, obilovinách, semínkách, ořeších či v psyliu.

Nerozpustná vláknina
Tento druh vlákniny při kontaktu s vodou nebobtná. Urychluje však pohyb jídla a odpadních látek v našem těle, když zvětšuje objem natrávené potravy. Charakteristická jsou pro ni silná vlákna, která během jídla poznáte tak, že vám mezi zuby ulpívají kousky slupek či nitek. Vyskytuje se zejména v semínkách, zelenině a ovoci (konkrétně ve slupce a zrnkách), luštěninách, ořeších a obilovinách.

Glukomannan
Díky svým pozitivním účinkům na trávení je vláknina výborným pomocníkem při hubnutí a také zlepšuje pleť. „Zvýšené množství vlákniny v potravě pomáhá snižovat riziko zánětlivých procesů v trávicím traktu. Redukuje tvorbu kyselin a napomáhá tak udržování acidobazické rovnováhy. Při překyselení se totiž organismus snaží neutralizovat přebytek kyselin minerály ze zásob (z kostí, vlasů či zubů). Tím však ochuzuje tkáně o minerály - kosti, vlasy jsou křehké a lámavé, pleť ztrácí pružnost a zvyšuje se tvorba akné a ekzémů,” vysvětluje výživová poradkyně Mgr. Zuzana Macková.

Těm, kdo touží po štíhlé postavě, umí být nápomocný zejména glukomannan. Jde o druh přírodní vlákniny, který se využívá často jako doplněk při hubnutí. Tato ve vodě rozpustná vláknina se získává z kořenů zmijovce indického, známého také jako konjac, který pochází z jihovýchodní Asie. Sušina hlízy zmijovce obsahuje asi 40 procent glukomannanu. Využívá se v bylinných směsích a potravinách jako je tofu, těstoviny či konjakové želé. Velmi populární je i jako přísada do nápojů na hubnutí, například v Choco Power Slim.

Pozitivní účinky na tělo
Konjac přispívá ke snížení váhy díky tomu, že je nízkokalorický. Navíc v žaludku nabírá na objemu, čímž navozuje pocit sytosti, a také oddaluje vyprazdňování. Jedním z nejdůležitějších pozitiv je působení konjaku na střevní mikroflóru, pro kterou se stává potravou. Vytvářejí se tak mastné kyseliny jako například kyselina máselná, u níž se prokázala schopnost zabraňovat růstu tukových zásob. Na podobné bázi funguje i nápoj Choco Power Slim, který nejenže skvěle chutná, ale především je skvělým pomocníkem v boji proti nadváze. A jako bonus po něm zůstává krásná pleť bez nechtěných pupínků.