Loading color scheme

Zahradní altán a jeho materiály

Na výběr z mnoha variant
Altán bychom mohli charakterizovat jako otevřenou nebo polootevřenou zahradní stavbu. Zahradní altán neslouží jen na zkrášlení zahrady, ale je především místem, na kterém si můžete vychutnávat chvíle s rodinou či přáteli. Altán je také místem, které vám nabízí ochranu během deštivých dnů, ale i pomoc při zahradních pracích. Nabídka zahradních altánů je poměrně široká. Na výběr jsou různé provedení, materiály a velikosti. Nejčastějším materiálem pro zahradní altán je dřevo, ale není jediným. Najít můžete i zděné či kovové altánky.

Co se týče dřevěných altánků, můžete si vybírat z dostatku variací a možností. Vybrat si můžete jednodušší konstrukce, které jsou vzdušnější, ale i mohutnější konstrukce v kombinaci s kamennou dlažbou. Rozdíly jsou i ve stěnách altánků. Vybrat si můžete z otevřených, plných ale i kombinovaných stěn.

Dřevěný altán - nejčastější volba
Nejvíce preferovanou a nejčastější volbou jsou právě dřevěné zahradní altány. Mnoho zákazníků sahá právě již po hotových altánech, při kterých mají záruku, že jsou vyrobeny z kvalitních dřevěných materiálů, které zaručují dlouhou životnost altánku. Dřevo je oblíbeným materiálem zejména pro to, že se dokonale hodí do přírodního prostředí zahrádky. Dřevo také působí romanticky a skvěle se kombinuje s různými jinými materiály. Altán vyrobený ze dřeva si však také vyžaduje patřičnou péči, na co byste neměli zapomínat.

Nezapomínejte ani na střechu
Altán je sám o sobě královstvím zahrady. Na to, abyste tento dojem ještě více podpořily, je důležité vědět si vybrat tu správnou střechu. Střecha je koruna, kterou se zahradní altán může pyšnit. Samozřejmě, není jen estetickou záležitostí, ale plní i důležitou roli při ochraně před špatným počasím či povětrnostními podmínkami. Existuje několik způsobů, kterými můžete realizovat střechu pro váš altán. Vybrat si můžete z kupolovité, šindelových či deskových. V některých případech natrefíte i na to, že zahradní altán má otevřenou střechu, ale v tomto případě vás před počasím altán neochrání. Zajímavým řešením střechy pro váš altán mohou být i desky, které budou tvořit podklad pro popínavé rostliny nebo táhlé růže. Tímto způsobem si vytvoříte originální typ zastřešení pro váš altán.

A co nábytek?
Materiál nábytku pro váš zahradní altán závisí na vašich preferencí. Ať už chcete jen malé posezení v podobě křesel nebo velký stůl, za který se vejde celá rodina či všichni přátelé, vybírejte tak, aby vám nábytek vydržel co nejdéle. Zaměřte se na kvalitní materiály od výrobců, kteří garantují jejich kvalitu a dlouhou životnost. Velmi oblíbeným materiálem pro nábytek do zahradních altánů je ratan. Kromě toho se využívají i dřevěné nábytky, ty však vyžadují větší péči. Vybrat si můžete také z kovových nábytku, které jsou více odolné vůči počasí. Záleží už jen na vašich preferencích a vkusu.

Jaký krb vybrat do zahradního altánku?
Pořádný zahradní altán by se bez krbu nebo grilu určitě neobešel. Při výběru krbu se nemusíte obávat montování, protože je to velmi jednoduché a zvládne to každý. Mezi hlavní výhody elektrických krbů rozhodně patří to, že nepotřebují žádnou speciální péči, protože jsou zcela bezúdržbové. Přírodní krby ve srovnání se zahradními mají výhodu v tom, že jejich teplo je zdravější.

Zahradní altán je bezpochyby ideálním místem k odpočinku nejen v letním období. Na trhu je mnoho různých materiálů, ale i výrobců, kteří vám ochotně pomohou a poradí. Stačí si jen vybrat a pak už jen relaxovat.