Loading color scheme

Kaki Persimon Bouquet – Připravte si sezónní lahůdky z netradičního ovoce

Pokud hledáte zpestření jídelníčku, připravte si dva následující zajímavé recepty. Buchtičky s kaki pyré se stanou oblíbenou volbou například ke kávě nebo jako sladká svačinka. Podávat je můžete ještě teplé nebo v pokojové teplotě, jejich sladká chuť vás nezklame. Zapečený chléb s kozím sýrem a kaki nabízí originální spojení, které příjemně překvapí každého gurmána. Hodí se jako rychlá večeře nebo jako svěží náhrada například za chlebíčky.

Na buchtičky s kaki pyré budete potřebovat:

na pyré:
4 velké kaki Persimon Bouquet, nakrájené na klíny 
65 g pískového cukru 
2 lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy 
1 polévkovou lžíci hladké mouky 
¼ lžičky skořice 
⅛ lžičky muškátového oříšku

na těsto na bochánky:
300 g polohrubé mouky 
2 lžičky prášku do pečiva 
½ lžičky soli 
115 g másla
170 ml zakysané smetany

zakysaná smetana na potření 
hnědý cukr 
vanilková zmrzlina /šlehačka na servírování

Předehřejte troubu na 190 °C. Všechny ingredience na kaki pyré vložte do kastrůlku a pozvolna vařte 5 minut, dokud kaki nezměkne. Odstavte kastrůlek a směs rozmixujte do hladkého pyré. Mouku, prášek do pečiva, sůl a máslo zpracujte ve směs, do které po chvíli přidejte smetanu. Z těsta vyválejte váleček, nakrájejte z něj 9 či 10 kusů a vytvarujte do čtverečků. Kaki pyré dejte do pekáčku a navrch položte čtverečky. Bochánky potřete smetanou a posypte hnědým cukrem. Pečte po dobu 40 až 50 minut, dokud nezezlátnou. Servírovat můžete s vanilkovou zmrzlinou či šlehačkou.

Připravte si zapečený chléb s kozím sýrem a kaki:

1 kaki Persimon Bouquet, nakrájené na tenké plátky
4 krajíce chleba
2 lžíce celozrnné hořčice
4 plátky prosciutta
2 malé hrstky čerstvé rukoly
kozí sýr, množství záleží na Vaší chuti
1 lžíce másla na grilování

Potřete hořčicí krajíce chleba. Na 2 plátky dejte prosciutto, plátky kaki, hrst rukoly a kozí sýr. Vytvořte sendvič a v pánvi zahřejte máslo. Grilujte, dokud se sýr neroztaví a chléb se neopeče dozlatova.

Kaki Persimon Bouquet roste na prosluněných svazích kolem španělské Valencie, kde nasává sladkost, než se dostane na váš stůl. Plody kaki Persimon Bouquet jsou k dostání od konce října např. v obchodní síti Kaufland, Globus a v kamenných maloprodejnách. Cena se pohybuje od 8 – 18 Kč za kus.