Loading color scheme

Poznejte „Slané ženy“: Světoznámý fotograf Robert Vano nafotil i pro rok 2019 nádherný kalendář, který pomáhá nemocným cystickou fibrózou

Koupí kalendáře je možné podpořit činnost Klubu CF, který pacientům a jejich rodinám poskytuje zdravotní, sociální a psychologické poradenství, s pomocí sponzorů přispívá na nákladné rehabilitační pomůcky a dlouhodobě spolupracuje s Ministerstvem zdravotnictví i s pojišťovnami.

S genetickým onemocněním zvaným cystická fibróza se v ČR narodí každý rok 20-25 dětí. Tato nemoc je zatím nevyléčitelná, je ale možné ji léčit a výrazně tak zkvalitnit a prodloužit život pacientů. S pomocí moderních léků, dechových rehabilitací a obrovského nasazení celé rodiny i samotných pacientů mají dnes tito bojovníci rok od roku lepší vyhlídky: předpokládá se, že polovina přežije 38 let věku, ve Velké Británii a USA je to již přes 40 let a v Kanadě dokonce 50 let.

Je tedy zjevné, že úžasné pokroky medicíny ve spojení s inovativním přístupem – vznikla například počítačová hra CF Hero, která malým pacientům zábavnou formou pomáhá s náročnými dechovými cvičeními – mají své výsledky. Pojišťovny zatím kompletní léčbu nehradí, proto je pro úspěšnou léčbu zásadní i pomoc sponzorů a veřejnosti. Jednou z možných forem podpory je právě koupě kalendáře.

Do kampaní na pomoc nemocným cystickou fibrózou se pravidelně zapojují i známé osobnosti. Patrony Klubu CF jsou herec Ivan Trojan, herečky Klára Trojanová a Martha Issová či právě světoznámý fotograf Robert Vano. Kalendář s jeho fotografiemi bude pokřtěn 10. října 2018, v tu chvíli bude zároveň spuštěn online prodej. Cena kalendáře je 300,- Kč s možností doručení poštou nebo osobního vyzvednutí v sídle Klubu CF. V rámci křtu proběhne i charitativní dražba sedmi velkoformátových fotografií od Roberta Vana. Po Novém roce pak bude možné si fotografie ve velkém formátu prohlédnout na tradiční výstavě v Paláci Lucerna.