Loading color scheme

Česká značka Pikle vytvořila Sadu menarche pro dívky v období první menstruace. Balíček srozumitelnou formou informuje o menstruaci a všech menstruačních pomůckách

„Pojďme dívky připravit na menstruaci ze všech úhlů pohledu,“ říkají autorky informacemi i dárky nabité Sady menarche. Jde to i bez zbytečných rozpaků a obav. V krásné dárkové krabici dívky najdou jednotlivě balené informační kartičky, které mimo jiné stručně představují každou známou menstruační pomůcku: od konvenčních vložek a tamponů až po ty méně známé jako je menstruační houba či technika volné menstruace. Většina balíčků obsahuje vzorky od kvalitních českých výrobců, které si dívka může postupně vyzkoušet; popřípadě slevy na pořízení menstruačních pomůcek, jako například v případě menstruačního kalíšku. Zásadní je, že autorky Sady nepoučují o tom, co je „správně“ a „špatně“; jasně pojmenovávají výhody a nevýhody každé z metod a povzbuzují dívky, aby byly aktivní a další kvalitní informace si vyhledávaly i samy.

Spoluautorky Sady menarche – odbornice na ženská témata – potvrzují, že zdravý postoj k menstruaci má obrovský vliv na sebevědomí, sexualitu a ženství. Úkolem Sady menarche je zásobit dívky věrohodnými informacemi o ženském těle a dát jim různé možnosti; každá dívka nejprve musí poznat sama sebe a zvolit si, co je pro ni nejvhodnější.

„Chceme, aby menstruace byla vnímána jako přirozená součást ženy, aby o ní rodiče byli schopni se svými dcerami beze studu mluvit,“ říkají autorky Sady.
Ústřední vzdělávací součástí Sady je knížečka s názvem „Deníček slečny Em“. Ta srozumitelnou formou a pomocí krásných ilustrací Kateřiny Zadákové objasňuje fyziologii ženského těla a změny, které v něm v období první menstruace probíhají.

“Přečtení Deníčku slečny Em, bylo velmi inspirativní i pro mne! Teď mám úžasný pocit, že to, co jsem se díky němu dozvěděla já ve čtyřiceti, se díky Sadě dozví dívky již v 9 letech!“ S takto nadšenými reakcemi se autorky setkávají i ze strany matek: ukazuje se totiž, že některé aspekty ženství jsou poměrně málo známé i mezi dospělými.

Autorky Sady nabádají dívky, aby si vedly menstruační kalendář, který pomáhá hlouběji porozumět vlastnímu tělu a jeho proměnám během cyklu. Úlevné prostředky jsou dalším tématem, které Sada menarche dívkám odkrývá: proti bolesti nabízí třeba úlevné bylinné čaje či kosmetiku. Na závěr si nová majitelka Sady může sama vyrobit krásný náramek s červenými prvky jako symbol na oslavu tohoto kroku do života ženy.

Sada menarche je ideální dárek pro dívky, které očekávají nebo nedávno dostaly svojí první menstruaci. Je možné ji zakoupit na eshopu firmy Pikle, nově i ve slovenské verzi. Na webu Sady najdete řadu informací o Sadě a zajímavý blog, ve kterém autorky a spolupracovnice dále rozvádějí některá související témata.