Loading color scheme

Udržitelně a ekologicky - značka Uashmama na Designbloku odhalí tajemství pratelného papíru

Uashmama je italská rodinná značka, která šije kabelky, batohy a doplňky do interiéru z pratelného papíru – originálního a inovativního materiálu. Ten na pohled vypadá jako kůže, ale je měkčí a poddajnější a lze ho opakovaně prát. Pro výrobky Uashmama jsou charakteristické minimalistické tvary a nadčasový design.

Ekologie, tradice a rodina,
Produkce materiálu i konečných výrobků probíhá v souladu s principy udržitelné a etické tvorby. Právě výrobu v Praze osobně představí zakladatelská rodina Marconi z Itálie.
„Způsob výroby a celé produkce patří spolu s důrazem na kvalitu mezi hlavní zásady, které v Uashmamě zastáváme. Jsme hrdí na to, že celá výroba probíhá v Toskánsku a že stále fungujeme jako rodinná firma, i když dnes výrobky putují do zemí po celém světě,“ vysvětluje zakladatel značky Marco Marconi. Ten značku založil a provozuje ji spolu se svou manželkou a čtyřmi dcerami.
Pratelný papír Uashmama je vyráběný v souladu s principy ekologické produkce podle mezinárodních standardů GOTS (Global Organic Textile Standard) a splňuje také certifikaci Oeko-Tex Standard 100 o zdravotní nezávadnosti materiálu.

Z odpadového dřeva ke stylové kabelce
Výrobky Uashmama začínají jako celulózová vlákna z odpadového dřeva. Surovina je získávána v souladu s certifikátem FSC, který je zárukou, že dřevo na výrobu papíru pochází z šetrně obhospodařovaných lesů.
Vlákna jsou následně zpracována do základní podoby pratelného papíru v rodinné manufaktuře v Toskánsku pomocí tradičních technologií a za použití výhradně veganských tuků. „V naší výrobě se pojí inovace s tradicí, protože vedle nejmodernějších technologií tam najdete i stoleté lisovací kameny, díky kterým má náš papír jedinečnou strukturu,“ odhaluje princip výroby Marconi.
Následuje barvení a různé povrchové úpravy. Ze vzniklých archů pratelného papíru jsou pak ručně vyřezávány díly na jednotlivé výrobky, které jsou rovněž ručně šité až do finální podoby kabelek, batohů či pytlů na špinavé prádlo a jiných doplňků do domácnosti.

Uashmama a Designblok 2017 Praha
Pro Česko a Slovensko se o značku Uashmama stará Mária Duffeková s Natálii Kurucovou, které můžete potkat po celou dobu trvání pražského Designbloku. „Letošní instalace je mimořádná především tím tím, že se poprvé věnujeme také výrobě, takže součástí bude vedle koncových výrobků i řada informací o zpracování materiálu, výrobě a také filozofii značky. Barevně je laděná do chladnějších odstínů ve škále šedá, modrá, bílá. Jsme ale italská značka, takže nebude chybět ani hřejivý nádech toskánské atmosféry,“ popisuje Mária Duffeková, na co se letos můžeme těšit na stánku Uashmama.

Produkty
Krásná cestovní taška Roma Bag nesmí chybět ve výbavě žádného cestovatele. Ta od značky Uashmama je vyrobena z pratelného papíru, díky čemuž je mimořádně lehká. Taška je nepromokavá. Díky velikosti příručního zavazadla jde o ideální kousek do letadla.

Ideální kabelka Otti Bag není ani velká, ani malá. Přesně taková je i krémová kabelka Uashmama. Vejde se do ní vejde formát A4, takže je vhodná na pracovní schůzky, ale nebude vám překážet, ani když s ní vyrazíte na rande. Uvnitř je vybavena praktickou kapsičkou na zip. Popruh je nastavitelný.

Novinkou pro podzim 2017 je i nová úprava pratelného papíru, která dostala název „elephant“, protože skutečně připomíná sloní kůži. Pevný materiál s výraznou strukturou je ideální na obaly na tablety a laptopy či mobilní telefony.

{phocagallery view=category|categoryid=2284|limitstart=0|limitcount=0}