Loading color scheme

Halenky v létě: v jedněch se potíme, druhé se mačkají. Co s tím?

Nejprve si rozeberme, co to vlastně umělé a přírodní materiály jsou – a jak je obchody označují ve svých popisech.

Umělé materiály

  • polyester
  • elastan
  • polyamid (nylon, silon)
  • akryl

Materiály z umělých vláken bývají levnější, než z těch přírodních, platí to zejména o polyesteru. Jejich obrovskou výhodou je nemačkavost – můžete v nich klidně strávit celý den a stejně budete vypadat svěží. Na druhou stranu však hodně žmolkují a navíc špatně větrají – v létě s nimi zažijete spoustu horkých chvilek.

Více o umělých materiálech si můžete přečíst tady.

Přírodní materiály

  • bavlna
  • len
  • hedvábí
  • viskóza


Materiály z přírodních vláken jsou mnohem lehčí, prodyšnější a svěžejší – poznáte to už na první pohled. V létě vám v nich nebude takové teplo, navíc jsou příjemnější na dotek. Na druhou stranu se však hrozně mačkají – z halenky z 100% bavlny se po celodenním sezení na židli stane zmuchlaná onuce.

3 tipy, jak problém vyřešit

Navzdory zjevnému rozporu pro vás máme tři osvědčené tipy, jak vybrat nemačkavou halenku, která je zároveň příjemná na nošení.

Satén
Zázračný chladivý materiál. Ačkoliv se satén vyrábí z polyesteru, je na svém povrchu krásně chladivý. Saténové halenky vám v létě odvedou královskou službu, navrch jsou velmi příjemné na dotek a zatraceně sexy. Potřebujete více důvodů ke koupi? Skvělé saténové halenky má třeba Otto.

Mačkaná bavlna
V jednoduchosti je síla. Když se halenky z bavlny tak příšerně mačkají – proč si nepořídit už rovnou zmačkanou? Halenky z mačkané bavlny vypadají dobře – a i když si je při sezení zmačkáte, nikdo nic nepozná. Kde takové pořídit? Spoustu jich mají třeba v kamenných prodejnách H&M nebo Tally Weijl.

Viskóza s příměsí
Ačkoliv jsme ji zařadili do přírodních materiálů, je viskóza do jisté míry umělá – vyrábí se totiž protlačováním tekuté hmoty tryskami. Tedy stejně, jako umělá vlákna. Viskóza je proto ze všech přírodních materiálů nejméně mačkavá – a pokud ji proložíte několikaprocentní příměsí polyesteru či elastanu, získáte „dokonalý“ materiál. Lehký a prodyšný, zároveň však jen minimálně mačkavý.

Tak na to myslete, až si budete příště kupovat halenku.