Loading color scheme

Svěží německé rieslingy Markus Molitor

Německé rieslingy jsou oblíbené kvůli svému aromatu i okouzlující chuti. Výrazná mineralita, která je charakteristická pro moselskou oblast, dodává zdejším vínům potřebnou vyváženost. Prudké svahy vinic kladou na vinaře vysoké nároky: práce na nich je namáhavá a umožňují výhradně ruční sběr hroznů. Pro rodinnou tradici zdejšího vinařství Markus Molitor je zásadní kvalita jeho vín. Hlavním krédem je vytvářet vynikající vína, ve kterých se odráží místní terroir. Vynikající oblast i potřebná péče pak dávají vzniknout světově oceňovaným vínům.

„Kvalita je pro nás nekompromisní měřítko. Využíváme předávaných zkušeností a znalostí naší rodiny a zároveň chováme úctu k terroiru, díky kterému mohou vznikat tak výjimečná vína. Hloubka chuti se pojí s příznačnou mineralitou, jež dodává našim vínům jedinečnou vyváženost,“ vysvětluje Daniel Kiowski z rodinného vinařství Markus Molitor. Vína Markus Molitor přijel představit na Galadegustaci Premier Wines & Spirits, která se konala na začátku tohoto roku v Kaiserštejnském paláci.

Riesling Haus Klosterberg QBA Trocken, Mosel 2018
Lehké suché víno Riesling Haus Klosterberg QBA Trocken je příjemně minerální, díky čemuž je perfektně vyvážené. Dostatečně nachlazenou lahví skvěle doplníte sýry, sushi či asijskou kuchyni. Víno si však můžete vychutnat i samotné. „Riesling Haus Klosterberg je skvělým začátkem pro vychutnávání německých rieslingů. Jedná se o velmi oblíbené víno. Již v buketu vás překvapí milou vůní lučních bylin a citrusových plodů. Ta se pak pojí s charakteristickou intenzivní minerální chutí,“ doporučuje Daniel Kiowski. V aroma dále ucítíte i jablka či kdoule.

Riesling Zeltinger Sonnenuhr Spätlese Trocken, Mosel 2016
Příznačná minerální chuť rieslingu se v případě Zeltinger Sonnenuhr Spätlese Trocken mísí s příjemnou přirozenou nazrálostí hroznů. Svěží citrusová chuť podtrhuje výraznou komplexitu tohoto suchého vína. Potěší vás střední aroma a zlatavě světlá barva tohoto ušlechtilého moku. Víno pochází z velmi málo plodící vinice s tradicí delší než 100 let. Následná ruční práce a pečlivý výběr pouze skutečně vyzrálých hroznů daly vzniknout tomuto lahodnému a vyváženému vínu. Riesling Zeltinger Sonnenuhr Spätlese Trocken doporučujeme k asijské kuchyni, rybám a bezmasým pokrmům.

Vinařství Markus Molitor bylo oficiálně založeno roku 1984, kdy ho Markus Molitor zdědil po svém otci. Tomu však předcházelo 8 dlouhých generací této rodiny, které se v oblasti Mosely věnovaly pěstování vína. Úctyhodná tradice se samozřejmě promítá do znalostí i zkušeností tohoto vinařství i promyšleného umístění vinic. Právě vybraná oblast se také výrazně projevuje v chuti. Vznikají zde vyvážená vína, od suchých po sladké výběry, která se vyznačují výraznou mineralitou. Skvěle se hodí jako doplněk k večeři: perfektně je můžete napárovat k bezmasým chodům, rybám i asijské kuchyni.