Loading color scheme

Třetina žen se stresuje kvůli sexu. Třicátnice nejvíce trápí sexuální úzkost, tvrdí studie

Nedávný průzkum aplikace Ferly, která se zaměřuje na sexuální wellbeing, odhalil, že 71 % žen je kvůli svému sexuálnímu životu vystresovaných. Z průzkumu, jehož se zúčastnilo 20 tisíc lidí, dále vyplynulo, že třetinu žen dokonce přímo před sexem, během něj či po něm trápí úzkost. „Zhruba 4 ženy z 10 pak přiznávají, že nechápou své sexuální potřeby. Pouze 9 procent žen nemá problém si říci, co v sexu potřebují. Sexuální úzkost přitom nejvíce trápí lidi mezi 31 až 35 lety,“ komentuje výsledky průzkumu Adam Durčák z e-shopu Ruzovyslon.cz, který prodává erotické pomůcky a zabývá se zdravou sexualitou.

S touhou ženy problémy nemají
Celých 85 % žen také přiznává, že kvůli svým nejistotám a malé sebedůvěře samy sebe vnitřně shazují. Oproti pouhým 3 % mužů navíc 12 % žen zažívá při sexu bolest a méně než čtvrtina si užívá hojného orgasmu. Velmi častý orgasmus naproti tomu hlásí téměř 50 % mužů. Všechny tyto popsané problémy ale neznamenají, že by ženám chybělo libido – bezmála 60 % respondentek průzkumu ohodnotilo svou sexuální touhu jako vysokou, či dokonce velmi vysokou.
„Ačkoliv se obecně míní, že ženské libido není nikterak velké, tento i další průzkumy jasně ukazují, že ženy o sex stojí a chtějí si jej užít. Bohužel, i v sexu stále přetrvává nerovnost mezi pohlavími. O ženských potřebách v sexu se hovoří méně otevřeně než o těch mužských a často bývají upozaďovány,“ vysvětluje Adam Durčák.

Potřeba je nejen podpora, ale i důkladné poznání sebe samé
Boj se sexuální úzkostí a nejistotou u žen však vyžaduje nejen podporu zvenčí, ale i „zevnitř“, tedy změnu u žen samotných. Ženy by se měly snažit pěstovat si zdravé sebevědomí i v rovině své sexuality. „Důležité je především přijetí vlastního těla a také jeho důkladné poznání, stejně jako snaha porozumět svým potřebám. Klíčová je rovněž komunikace mezi partnery, otevřenost, důvěra. Dobré sexuální zdraví je investice, kterou by do sebe samotné měla vložit každá žena,“ podotýká Adam Durčák.