Loading color scheme

Rozmazlujte se! Víte, co je nejlepší na uvolnění a zmírnění stresu?

„Pravidelná koupel ve vhodné soli zklidňuje nervový systém, pomáhá detoxikovat kůži a může odstranit i některé zdravotní problémy, jako jsou bolesti svalů, kloubů, rýmu či onemocnění kůže,“ říká odbornice na přírodní kosmetiku Lenka Petrovičová.

Solí do koupele je však na trhu nepřeberné množství. „Při jejich výběru je potřeba být opatrný. Důležité je nejen jejich přírodní složení, ale i jejich účinky. Proto pokud máte nějaké zdravotní problémy nebo jste těhotná, použití soli konzultujte se svým lékařem,“ odporučuje rehabilitační lékařka MUDr. Ivana Húšťová.

Voňavé i výživné
Pokud solná lázeň obsahuje bylinky nebo přírodní esenciální oleje, ty mají své jedinečné aroma, které působí na smysly. Podle složení soli si další blahodárné účinky užije i pokožka. Například mořská sůl obsahuje hořčík, který pomáhá bojovat proti únavě a stresu. Draslík a vápník zase pomáhají udržovat pokožku správně vlhkou a vláčnou. V mořské soli se nachází také kalium, selen, brom a jiné látky.

Extra dávku hořčíku obsahuje sůl z Mrtvého moře. Hořčík se extrahuje přírodní cestou a do soli se přidává, aby byla ještě účinnější. „Tento minerál je známý svými antialergickými účinky na pokožku a důležitým úkolem při aktivaci těch enzymů, které řídí metabolismus buněk,“ vysvětluje Lenka Petrovičová. 

Koupel v soli z Mrtvého moře s extra dávkou hořčíku spolu s dalšími minerály působí relaxačně a pomáhá odstranit svalovou horečku. Účinná je i při léčbě a zmírňování chorob kůže.

Při výběru si však dejte pozor, protože existují 2 druhy soli z Mrtvého moře. Jedna s extra hořčíkem, která má označený obsah hořčíku 46% a zároveň působí antistresově, a druhá, která takto označená není.

Rozmazlujte se
„Solí je samozřejmě mnohem více druhů a každá se trochu liší svým složením i účinky. Například sůl do koupele, složená ze soli z Mrtvého moře, epsomské, dendrické a himálajské soli nabízí dokonalý mix minerálů, které pomohou uvolnit stres, zlepšit krevní oběh a detoxikovat organismus. Lázeň z takové soli si dopřejte před spaním, protože výrazně podporuje dobrý spánek,“ doporučuje Lenka Petrovičová z Ťuli A Ťuli.

Samozřejmě, kvalitní sůl do koupele by měla obsahovat i přírodní aromatické látky. „Ideální a pro pokožku nedráždivé jsou stoprocentně přírodní esenciální oleje, například z pačuli, levandule, pomeranče nebo Ylang Ylang,“ doplňuje odbornice na přírodní kosmetiku.

Při pravidelné lázni v této směsi solí se může zmírnit i ekzém nebo zlepšit stav psoriázy.

Balzám pro smysly
Nádherný zážitek z vůní a dokonalé uvolnění zase přináší solná lázeň s obsahem přírodního oleje z kadidla a bergamotu. Pokud právě procházíte těžkým obdobím plným úzkosti a žalu, tuto koupel vaše tělo ocení. „Před každou solnou koupelí je důležité nejprve se osprchovat a až pak se ponořit do voňavé vody. Neměla by být příliš horká a pobyt v ní není nutné přehánět. Úplně stačí dvacet minut,“ doporučuje specialistka na přírodní kosmetiku Lenka Petrovičová.
Všechny příznivé účinky solné koupele se ještě umocní, když si pak dopřejete odpočinek pod teplou dekou nebo příjemnou uvolňující celotělovou masáž.