Loading color scheme

Léto ve znamení přírodní kosmetiky

Zem jako dokonalé místo pro život
Pokud se pustíte do výběru kosmetiky, nezapomínejte mít na zřeteli dvě roviny, které s jejím používáním souvisí. Ta první se vztahuje přímo na nás a na naše zdraví. No a ta druhá rovina se týká vlivu na faunu a flóru naší země. Postupem času cítíme stále intenzivnější potřebu zaměřit se na výrobu produktů, které přírodu zatěžují co nejméně, nejlépe vůbec. Chcete-li mít důkladně postaráno o svou pokožku a zároveň smýšlíte ekologicky, určitě vám lahodí široká nabídka přírodní kosmetiky na našem trhu. Ideální také je, pokud se kosmetický výrobek skládá z minimálního počtu složek.

Univerzálnost přírodní kosmetiky nezná hranic
Základem úspěchu je používání produktů bez syntetických složek. Pokud se rozhodnete sáhnout po čistě přírodních produktech, vaše pleť nezůstane o nic ochuzena, ba naopak. Největší výhodou je zejména to, že se vaše tělo nadobro zbaví škodlivin, které do něj přes pokožku pronikaly. Síla přírodní kosmetiky totiž spočívá zejména v tom, že tělo nezatěžuje. Ručně vyrobená přírodní kosmetika je návrat ke kořenům. Pokud se ve vašich myslích vynořila otázka, zda je taková kosmetika plně funkční, odpověď je jednoznačná. Ano, přírodní kosmetika se co do účinků zcela vyrovná klasické kosmetice. S výpočtem výhod jsme stále neskončili! Minimum složek v kosmetice rozhodně neznamená minimum příznivých účinků. Už se vám určitě stalo, že jste si při úklidu v koupelně zanadávali na množství přípravků, které v ní skladujete. A v tomto má přírodní kosmetika oproti klasické navrch. Naturální produkty jsou totiž univerzální, díky čemuž nepotřebujete desítky různých výrobků na každičký kousek těla. A nejen to... Dokonce jeden a tentýž produkt můžete použít vy, váš manžel, ale i vaše ratolesti.

Vyrobena s láskou, ale z čeho?
Rozhodně bez parabenů, sulfátů, silikonů, syntetických surfaktantů, parfémů a barviv. Přírodní kosmetika se vyrábí z ekologických, zejména bio produktů, jako jsou panenské oleje, 100% přírodní esenciální oleje, ovocné či bylinné extrakty, včelí vosk, léčivé soli či přírodní másla. Každá složka se přidává cíleně, aby po smíchání vznikl harmonický celek v podobě účinného produktu. „K přírodní kosmetice jsem se dostala ve chvíli, kdy se mi narodil syn Matěj, který trpěl vážnými kožními problémy. Rychle jsem pochopila, že klasická kosmetika, s chemickým obsahem na bázi ropných produktů, mu nepomůže. Pustila jsem se tedy do výroby přírodních produktů, které budou šetrné k jeho pokožce, s cílem pomoci mu,“ přibližuje své začátky s přírodní kosmetikou Lenka Špaldová z Ťuli A Ťuli.

Základ je, aby produkty, které používáme, nezanechávaly škodlivou stopu. „Přírodní kosmetika by měla být balena ve skle. Lze jej recyklovat nebo nám prázdné lahvičky poslouží v domácnosti na různé jiné účely,“ dodává Lenka Špaldová, jejímž cílem je při práci nejen pomáhat, ale zároveň naučit lidi minimalismu v domácnosti a kosmetice.

Léto ve znamení slunce
Tělo i pokožku je třeba během léta chránit před intenzivním slunečním zářením, nebo také vlivem vody a větru, a to více než jindy v průběhu roku. Musíme jim dodat výživné látky a zajistit optimální ochranu. „Stává se, že během léta často zapomínáme na hydrataci pokožky po opalování. Na to jsou výborné přípravky s přírodními oleji - s avokádovým, mandlovým či kokosovým. Tělové mléko, olej či máslo je vhodné aplikovat hned po sprchování či koupání na vlhkou pokožku. Je to důležité, aby se nevysušovala. Také pokožce dopřejte dostatečný čas na absorbování. Na sušší pleť můžete zvolit přírodní tělová másla a aplikovat je hlavně na nejvíce postižené části,“ přibližuje Lenka Špaldová. Pokud se během léta budete o svou pokožku pečovat správně, odmění se vám nejen svou hebkostí, ale i opálení vám vydrží o něco déle.

Nezapomínejte na hydrataci obličeje!
Krásně opálená tvář, která má však jeden zádrhel. Víte jaký? Přece loupající se suchou pokožku. Nic naplat, obličej potřebuje v létě speciální péči. Slyšeli jste už o čištění obličeje olejem? „Je to osvědčená metoda. Vmasírujte do pokožky obličeje přírodní odličovací olej a následně jej setřete odličovacím tamponem. Odstraníte tak nejen zbytky mejkapu, ale i staré kožní mazivo, zanesené povětrnostními vlivy, prachem a bakteriemi,“ přibližuje Lenka Špaldová z Ťuli A Ťuli.

A co pleťové krémy? Pokud máte, nedejbože, specifický typ pleti, bývá to při výběru kosmetiky občas pořádná věda. „Dobrým řešením by bylo vyvinout přípravky, které jsou antibakteriální, antiparazitické, zbavující zánětů, regenerující, takže jsou vhodné i v případě problematické pleti.“

Co mají společného esenciální oleje a štípance?
Dokonalou letní idylku dokáže během pár vteřin pokazit nepříjemný štípanec. Vždyť to znáte. Pořádný repelent je nutnou součástí každé letní výbavy. A co na přírodu funguje nejlépe? Přece pokud se do boje s ní pustíte jejími vlastními zbraněmi. Na mysli máme přírodní esenciální oleje, které vás ochrání před štípanci. „Vůně citrónové trávy, cedrového dřeva a květinových esenciálních olejů odhání různé druhy hmyzu jako komáry, klíšťata a pavouky. Proti červenému nosu a očím z alergie využijete kombinaci eukalyptu, levandule, máty peprné, citronu a kajeputu. Tato směs se vám osvědčí i při ošetřování alergických vyrážek či štípanců. Stačí ji rozmíchat v malém množství kokosového nebo olivového oleje a potřít postižené místo,“ dodává Lenka Špaldová.