Loading color scheme

Třetina žen nemá chuť na sex, polovinu trápí špatné sexuální zdraví

Velkého průzkumu, který byl nedávno publikován v odborném medicínském žurnálu BMC Public Health se účastnilo více než 5 000 mužů a více než 7 000 žen ve věku od 16 do 74 let. Z jeho výsledků vědci spočítali, že téměř polovina žen má špatné sexuální zdraví, v případě mužů stejný závěr konstatovali u jen 17 procent z nich. Zhruba třetina žen v průzkumu přiznala absenci chuti na sex, přičemž 80 procent z nich spadalo do kategorie vdaných či zadaných žen. Mezi muži se k nezájmu o sex přihlásilo naproti tomu pouze 15 procent. Dvanáct procent žen a 5 procent mužů si též milování neužívá, 7 procent žen a asi 2 procenta mužů pak při sexu zažívají fyzickou bolest. Osm procent dam a zhruba 3 procenta mužů nepociťují žádné sexuální vzrušení a 16 procent žen má potíže dosáhnout orgasmu, oproti 9 procent mužům. Muže naopak v téměř 15 procentech případů trápí předčasný orgasmus.

Libido žen ničí neuspokojivé vztahy, stres i přirozené hormonální výkyvy
Nezájem o sex, jak u žen, tak u mužů, odborníci nejčastěji spojují s nízkým libidem. S ním se dle různých studií během svého života potýká více než polovina žen a představuje jednu z nejčastějších sexuálních obtíží u žen. „Častěji než zdravotní problémy za chybějící sexuální touhou stojí vztahové problémy. Například i nedostatek otevřené komunikace o vzájemných potřebách partnerů, nedostatečná emocionální blízkost, ale i málo fyzického kontaktu, jako jsou doteky, objetí či polibky, který v ženách utvrzuje partnerskou lásku. Touhu dále snižují psychické obtíže jako stres, úzkost nebo deprese. U žen ji také výrazně ovlivňují hormony, jejichž hladiny kolísají v období těhotenství či kojení a trvale se snižují v přechodu,“ komentuje Adam Durčák ze sexshopu Ruzovyslon.cz, který testuje a prodává erotické pomůcky a zabývá se zdravou sexualitou.

Každá desátá žena byla k sexu přinucena
Ze studie dále vyplývá, že dvanáct procent žen rovněž zažívá fyzické obtíže jako vaginální suchost, u mužů se naopak obdobné procento potýká s erektilní dysfunkcí. Kolem jedenácti procent žen i mužů je se svým sexuálním životem nespokojeno, přičemž 13 procent žen a 11 procent mužů se sexu vyhýbá. Každá desátá žena v průzkumu přiznala, že byla k sexu donucena. U mužů je tento podíl jen zhruba jedno procento. „Mezi lidmi s velmi nízkým sexuálním zdravím rovněž vědci odhalili jisté souvislosti: například mezi ně patřili ženy a muži, kteří začali sexuálně žít už před dovršením 16 let, potýkali se s depresí, holdovali alkoholu a drogám,“ uzavřel Adam Durčák.