Loading color scheme

Pět skvělých účinků, které má ruční psaní

Dlouhotrvající spor mezi příznivci moderních technologií a tradičnějších přístupů se týká i psaní rukou. Jsou situace, kdy je počítač neocenitelný, ale pro běžné fungování je vhodnější psaní rukou. Co všechno rozvíjí a podporuje?

1. Rozvoj mozku
Podle nezávislých studií představuje klasické ruční psaní velmi důležitou složku správného rozvoje mozku. Při psaní se aktivují centra v mozku a zároveň se zapojuje skoro celé tělo. Jedná se o poměrně náročnou činnost, jejím správným osvojením se mozek vytrénuje jako u máločeho. Pokud si říkáte, že už psát umíte, nezapomeňte na pravidelný trénink. Váš mozek vás bude milovat.

Pro pohodlné psaní jsou základem kvalitní psací potřeby. Výrobky značky Pelikan mají dlouholetou tradici a řadí se mezi špičkové značky, které u svých výrobků kladou důraz na inovační trendy a vzdělávací koncepty s perfektní funkčností. Psací potřeby jsou navíc opravdu krásné, třeba klasické plnicí pero Pelikan Classic Black, které seženete na e-shopu s krásnými psacími potřebami penShop.cz za 2603 Kč.

2. Zdokonalení jemné motoriky
Věděli jste, že se při psaní zapojuje až 500 svalů? Jejich správnou koordinací, dohromady i s pokyny mozku se zabývá grafomotorika. Nestačí jen správná poloha těla při sezení, ale i pohyblivost jednotlivých kloubů paže a jejich vzájemné propojení. Rozvíjení grafomotorických funkcí je klíčové pro zdravý vývoj mozku, zejména u dětí.

3. Osobitost
Jedinečný rukopis je poznávacím znamením každého člověka. Písmo je odrazem osobnosti a jeho styl působí i na okolí. Dopisy, vzkazy nebo třeba blahopřání mají mnohem osobnější vyznění, pokud jsou psané rukou. Působí navíc důležitěji.
Styl jde vždycky pilovat. Pokud míříte k dokonalosti, sáhněte po ikonickém plnicím peru Pelikan Souverän Black-Green. Tento exkluzivní psací nástroj najedete na penShop.cz i v legendární barevné kombinaci černé a zelené. Tělo je ze skrytě průsvitné pryskyřice se zelenými podélnými pruhy s diamantově třpytivým efektem, šroubovací víčko pak z černé pryskyřice. Doplňky jsou pozlaceny 24karátovým zlatem. Ručně vyrobený velký dvoutónový 18karátový zlatý hrot s jemnými rytinami je zdobený rhodiem.

4. Perfektní soustředění
Psaní vede ke zvyšování nervové aktivity. Podle nejnovějších studií je u těch, kteří píšou rukou, mnohem silnější nervová aktivita než u těch, kteří před sebou mají vytištěný text. To vede k většímu zapojení mozku, lepšímu soustředění, zapamatování, zkrátka k opravdové koncentraci. „Až budete příště na důležité schůzce, schovejte notebook a pište si poznámky rukou. Budete překvapeni, o kolik víc si toho zapamatujete,” říká Michal Vacík, zakladatel penShop.cz, největšího prodejce psacích potřeb u nás.

5. Podpora kreativity
Ručním psaním lépe a rychleji vyjádříme naše myšlenky, a to dokonce rychleji než na klávesnici. „Je dokázáno, že při psaní slohových prací a esejí je pisatel nápaditější,” říká zástupce značky Pelikan. Pohyby prstů právě při psaní totiž aktivují mozkové oblasti spojené s myšlením, vyjadřováním a krátkodobou pamětí.

A co je na tom nejskvělejší? Že psát už umíte, takže tahle činnost přinese výsledky i bez propoceného trička a zauzlovaných nervů.

{phocagallery view=category|categoryid=2389|limitstart=0|limitcount=0}