Loading color scheme

Velký návod, jak pečovat o oční okolí, aby neprozradilo náš věk

Nečekejte na první vrásky, s péčí začněte včas!
„Pokožka v okolí očí je především asi 10x tenčí než na jiných místech těla. Její „tloušťka“ je pouhých 0,1 mm, proto se na ní rychle tvoří vrásky. Také podkoží je zde velmi řídké, snadno nasává vodu a má tedy sklony k otokům. Některé ženy začínají s péčí o pokožku okolo očí až ve chvíli, kdy objeví první mimické vrásky, tedy ve věku kolem 30 let. To už je ale pozdě. První známky stárnutí se totiž na naší kůži projevují přibližně od 25 let, kdy klesá počet kolagenových a elastinových vláken, pleť ztrácí pružnost a začínají se na ní tvořit vrásky. Proto doporučuji dívkám začít s péčí o oční okolí mnohem dříve, nejlépe v době, kdy se začínají líčit,“ radí Denisa Jasinská z české kosmetické společnosti Essenté.

Podmínkou krásné a zdravé pleti je pečlivé odličování
Během noci probíhají v pokožce důležité regenerační procesy, jejichž zásluhou vypadáme ráno svěže a odpočatě. „Pokud pleť večer důkladně neodlíčíme a nevyčistíme, nemůžou tyto přirozené ozdravné pochody proběhnout, naopak nečistoty dostanou šanci proniknout do hlubších vrstev kůže, kde mohou způsobit velké škody (záněty, akné…). Zároveň platí, že pouze perfektně odlíčená a vyčištěná pleť může dobře vstřebávat účinné látky, které jí dodáváme prostřednictvím kosmetických přípravků,“ upozorňuje Nikol Bárová, kosmetička české kosmetické značky Essenté, a pro úplnost připomíná zásady správného odličování.

Jak správně postupovat při odličování:

  • Namočte si ve vodě dva kosmetické tamponky a dostatečně je vyždímejte.
  • Naneste na tamponky kvalitní odličovací přípravek a položte je na zavřené oči.\
  • Jemně poťukávejte po řasách a stahujte tamponky směrem dolů.
  • Potom je otočte na čistou stranu a pod očima ještě dočistěte směrem dovnitř k nosu.

Vyzkoušejte: Essenté Jemný odličovač očí dokáže dokonale odstranit řasenku a veškerý make-up kolem očí. Přitom je maximálně šetrný vůči pleti očního okolí, neobsahuje žádné olejové složky a hodí se i k odličování prodloužených řas.

Kvalitní oční krém nic nenahradí
„Překvapuje mě, jak často se ještě setkávám u žen s názorem, že oční krémy jsou zbytečné, a pro péči o oční okolí stačí kvalitní denní krém. To je ale velký omyl. Přípravky určené k péči o pleť nejsou vhodné na citlivou pokožku kolem očí. Navíc jsou často zaměřené podle typu pleti (suchá, mastná, aknózní atd.), a obsahují různé látky, které mohou oční okolí dráždit. Oproti tomu oční krémy mají speciální složení, které je velmi citlivé k očím a zároveň obsahuje účinné látky, jež dokážou bojovat s vráskami, podporují hydrataci i mikrocirkulaci. Proto také bývají dražší než běžné krémy na obličej. A protože se nanášejí ve velmi malém množství, prodávají se většinou v menším 30ml balení. My jsme se ale rozhodli vyjít ženám vstříc a nabízíme kvalitní oční krém v 50ml balení,“ říká Denisa Jasinská ze společnosti Essenté a radí, jak krém správně nanášet, aby mohl dobře účinkovat.

Správné nanášení očního krému:

  • Malou dávku z pumpičky stříkněte na hřbet levé ruky.
  • Odtud si odebírejte potřebné množství, které lehce vklepejte do pokožky kolem očí. 
  • Přípravek nanášejte bříšky prstů, nejlépe prsteníčkem, který má jemnější motoriku a nevyvíjí takový tlak, jako třeba ukazováček.
  • Pokud vám zbyde trochu přípravku na ruce, naneste zbytek nad horní ret, kde je také velmi jemná pokožka, která si zaslouží citlivou péči.

Vyzkoušejte: Essenté Intenzivní oční krém (Intense Eye Cream) byl koncipován pro každodenní péči o citlivou oblast kolem očí. Obsažené peptidy redukují tvorbu vrásek, zmírňují otoky a oční váčky a zesvětlují tmavé kruhy pod očima. Odstraňují stopy únavy a vyčerpání. Krém výrazně zlepšuje pevnost a pružnost pokožky, bojuje proti předčasnému stárnutí pleti. Velmi dobře se vstřebává a zanechává pokožku dlouhodobě hebkou a svěží.

Samá voda! Nenechte oční okolí žíznit
Pokožka, která není dostatečně hydratovaná, působí mdle, nezdravě a má sklon ke vzniku vrásek. To se výrazně projevuje právě na očním okolí. Proto je nutné dodržovat pitný režim – běžně bychom měli vypít denně 1,5 až 2 l čisté neperlivé vody – a používat přípravky, které pleť dobře hydratují, a tím vyživují a chrání. Mezi nejúčinnější přípravky poslední doby patří ty, které obsahují nízkomolekulární kyselinu hyaluronovou, která nejenže dokáže dodat hydrataci vnějším vrstvám pokožky, ale umí také proniknout do jejích spodních vrstev a pozitivně ovlivňovat metabolismus buněk. Nízkomolekulární kyselinu hyaluronovou obsahuje například Essenté Hyaluronový booster, který si oblíbila i známá moderátorka a tanečnice Kristina Kloubková: „Efekt boosteru je zřetelně vidět už několik minut po nanesení, kdy se pleť perfektně vypne a vrásky jsou méně znatelné. Zvykla jsem si aplikovat booster jako základ. Teprve na něj nanáším krém.“

Vyzkoušejte: Essenté Hyaluronový booster je intenzivní hydratační péče, která pomocí vysoce koncentrované kyseliny hyaluronové vypíná pleť obličeje a odstraňuje z ní vrásky. Několik minut po nanesení je zřetelně vidět, jak je pleť vypnutá a hlubší i jemné vrásky jsou méně znatelné. Hyaluronový booster Essenté napomáhá zlepšit elasticitu pleti a zároveň zamezuje ztrátě vlhkosti z jejích povrchových vrstev. Jeho šetrné složení pleť nezatěžuje a neucpává póry. Ihned po nanesení pleť příjemně osvěžuje a dodává jí vitalitu.

Kruhy pod očima mají řešení
Oblast pod spodními víčky je protkaná množstvím tenkých vlásečnic. Pokud je nedostatečně hydratovaná a málo zásobovaná kyslíkem, proudí tudy krev pomaleji a má tmavší barvu. To se následně projeví tzv. kruhy pod očima, tedy stíny na kůži, které mohou být i do modra, do fialova, do hněda, ale na kráse nám rozhodně nepřidají. A jak těmto nepříjemným projevům předcházet? „Nejlepší obranou proti kruhům pod očima je zdravější životní styl – hodně spánku, procházek na čerstvém vzduchu, dostatečný pitný režim. Důležitá je také strava s vyváženým množstvím vitamínů a minerálů. Právě lidé s nedostatkem vitamínu C, železa nebo zinku patří často mezi ty, které trápí kruhy pod očima. Tabu by mělo být i kouření a pití alkoholu, které bývají příčinou nedostatku kyslíku v krvi. A co se týče vhodných kosmetických přípravků? Vybírejte takové, které dovedou zrychlit mikrocirkulační oběh krve pod očima, a pravidelně dopřejte očnímu okolí jemnou masáž,“ doporučuje Nikol Bárová, kosmetička české kosmetické značky Essenté.

Vyzkoušejte: Essenté masážní krém je lehký masážní přípravek s vynikající skluzností určený na obličej, krk a dekolt. Díky svému složení je ovšem vhodný i na citlivou pokožku očního okolí. Vitamín E a velmi kvalitní kokosový a mandlový olej posilují přirozenou funkci pokožky, bambucké máslo pleť regeneruje a hodí se i pro ekzematickou pleť. Použití je snadné: Špičkami prstů naneste malé množství krému na pleť a jemně masírujte.

Dva tipy pro okamžitý efekt
„Ověřili jsme si, že při každodenním používání vhodných přípravků ráno a večer se výsledky dostaví přibližně po třech měsících – v průměru tolik času pleť potřebuje, aby se na ní příznivé účinky projevily. Pokud však potřebujete „první pomoc“, tedy okamžité povzbuzení a oživení pleti, můžete vyzkoušet některý z moderních přípravků s okamžitým efektem. Patří sem například Essenté Intenzivní zpevňující booster nebo Výživné gelové oční podložky RefectoCil Eye Care Pads,“ přidává na závěr dva vyzkoušené tipy Martina Košťálová z české kosmetické firmy Essenté.

Vyzkoušejte: Essenté Intenzivní zpevňující booster proniká do hlubších vrstev pokožky, kde posiluje syntézu kolagenu a elastinu – dvou proteinů nezbytných pro mladistvý vzhled pokožky. Tento vysoce koncentrovaný a účinný booster intenzivně vyhlazuje a zpevňuje pleť. Redukuje tvorbu vrásek a zabraňuje předčasnému stárnutí pleti. Je vhodný pro pleť zralou, povadlou a unavenou. Velmi dobře se vstřebává a zanechává pokožku dlouhodobě hebkou a svěží. 

Vyzkoušejte: RefectoCil Eye Care Pads – výživné gelové oční podložky obsahují mnoho aktivních látek, díky nimž se dostane očnímu okolí intenzivní péče a výsledek je okamžitě viditelný. Obsahují kyselinu hyaluronovou, aloe vera, vitamin E a také osvědčenou látku alantoin s prokazatelnými regeneračními účinky, která jemnou pokožku očního okolí ihned intenzivně zvlhčí a vyhladí.

Rada kosmetičky: Budete-li uchovávat gelové podložky v lednici, přinesou vám ještě intenzivnější osvěžení.