Loading color scheme

Jak se vyhnout zdravotním potížím na letní dovolené?

Krásné počasí láká k tomu vyrazit na pláž do zahraničí či k rybníku v tuzemsku. Naše tělo ale na změny časových pásem, prostředí či stravy nereaguje vždy pozitivně. Stres doprovázející cestování se může projevit v mnoha podobách a je dobré se ho vyvarovat. Snažte se proto v první řadě brát nečekané situace s klidem a nenechte se rozhodit maličkostmi. Všechno má řešení i v zahraničí. Zbytečně byste si tak mohli dovolenou zkazit. „Pro zklidnění mohu doporučit přírodní doplňky stravy na bázi výtažků ze zeleného čaje. Sáhněte po těch s vysokým obsahem L-tryptofanu,“ radí Ing. Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel České asociace pro speciální potraviny.

Stres, ale i změna stravy můžou způsobit zažívací potíže, které zcela jistě nejsou vítaným společníkem na letní dovolené. Velmi často se můžete setkat třeba s infekčním cestovatelským průjmem, který sice odeznívá během prvních tří až pěti dní, ale někdy se může dostavit i později. Bohužel s průjmem lze bojovat jen stěží. Zmírnit ho a zabránit jeho výskytu v budoucnu můžete, pokud posílíte svou střevní imunitu. Té velmi prospívá např. užívání probiotik, která pozitivně ovlivňují činnost střev a celého organismu.

Během letních měsíců je obzvláště potřeba dodržovat pravidelný pitný režim. V parných dnech doporučujeme vypít minimálně 2 litry čisté neslazené vody, aby bylo vaše tělo dostatečně hydratováno. Vodu docení i vaše pokožka.

Právě ochranu pokožky bychom zejména v létě rovněž neměli podcenit – hlavní zásadou je používat krémy s vyšším UV faktorem a své tělo nadměrně nevystavovat přímému slunečnímu záření.