Loading color scheme

Pět tipů, jak se starat o hodinky

1. Nepodceňujte „populární" návod k obsluze. Hodnoty jako úroveň vodotěsnosti (možná se budete divit, ale existuje celá škála) by vás měly – zvláště u dražších kusů – eminentně zajímat. Předejdete tak problémům, popsaných v dalších bodech tohoto článku.

2. Hodinky všeobecně nesnášejí dobře ostré výkyvy teplot: pobyt v -10 nebo naopak +50 C dlouhodobě ovlivňuje přesnost, výdrž baterie i jejich mechanické části. Vysloveným zabijákem hodinek je přímé působení magnetického pole nebo statické elektřiny (každé malé dítě ví, že „hodinky nestrkáme na televizi"). Teplotní optimum hovoří o škále 5 až 35 C.

3. Nepřeceňujte přídomek „vodotěsné": v žádném případě nemanipulujte s bočními tlačítky ani korunkou, když jsou vaše hodinky příliš vlhké a samozřejmě ani pod vodou. Nedoporučuje se manipulovat ani s tlačítky/korunkou, když jsou od šamponu, pěny či mýdla. Horká voda umí udělat své i s jinak vodotěsnými hodinkami. Pozor tedy na kondenzaci vodních par. Pokud se s hodinkami koupete v moři, pro jistotu je opláchněte sladkou vodou (ale to je ve velmi slaných zálivech samozřejmostí pro celé vaše tělo). Hodinky nesmí přijít do přímého styku s rozpouštědly, rtutí, kosmetickými přípravky, saponáty, lepidly, a barvami. Na trhu existuje větší množství potápěčských hodinek, jedním z nich jsou například hodinky Wenger Diver 1000M 72236.

4. Když už se vně dostane kapka vody či nežádoucí vlhkost, doporučujeme neřešit problém na vlastní pěst a přenechat kontrolu hodinek odborníkům. To se dá všeobecně říci o jakémkoli technickém problému, který potká vaše oblíbené hodinky. Nebojte se využít možnosti pravidelné (např. roční, většinou ale stačí i méně frekventované) servisní prohlídky.

5. Pokud jste podezřívaví (nebo nosíte na ruce skutečný klenot), neváhejte v servise zkontrolovat vodotěsnost svých hodinek. Není nic horšího, než nechat si zničit hodinky za 10.000 korun vlastní chybou či ledabylostí.