Loading color scheme

Letos si pořiďte prsten z platiny s tahitskou perlou!

Jak šel Marek do světa
Jenže tehdy, v 90. letech, byla úplně jiná situace. „Nechtěli jsme vyrábět laciná a bezcenná cinkrlátka, chtěli jsme tvořit krásné a hodnotné šperky z přírodních kamenů, které by lidem přinášely radost spoustu let. Měli jsme laťku hodně vysoko, ale chyběla nám potřebná hotovost na nákup drahých kamenů. I když jsme tvrdě pracovali a brali mnohdy i nesmyslné zakázky, stačilo to jen tak tak pokrýt náklady na živobytí. Takhle živořit jsme ale nechtěli. Nikdy jsem se totiž nevzdal svého přesvědčení, že poctivou prací a dokonale zvládnutým řemeslem se dá dobře uživit. A tak jsem se jednoho dne rozhodl, že zkusím štěstí jinde, a po dohodě s Ester jsem se vydal do Ameriky, kde jsem měl kamaráda…“ vzpomíná dnes 48letý Marek Odstrčil.

Díky pomoci přátel, spoustě náhod a setkání se správnými lidmi a hlavně díky pracovitosti a dokonalé znalosti šperkařského řemesla se Markovi nakonec podařilo v Americe nejen najít zajímavé a dobře placené místo, ale společně se svou přítelkyní Ester, která později přijela za ním, okouzlit i místní profesionály svými originálními nápady a precizní prací.

Platinový výbuch
Právě v Americe taky Marek poprvé „přičichl“ k platině, která tehdy byla v českých zemích něčím naprosto neznámým, a již považuje za jeden z nejdokonalejších šperkařských materiálů. „V Dallasu mi přislíbili práci ve firmě Martins Jewellery s podmínkou, že budu pracovat s platinou. Jenže já tenhle materiál vůbec neznal.“ Následovala příhoda, kterou teď Marek dává k dobrému, když chce pobavit kamarády… „Donesli mi 15 kuliček platiny. Tak jsem si je ztavil dohromady a chtěl je odlít do ocelové formičky a válcovat, jak jsem byl zvyklý u zlata. Jenže jsem netušil, jak platina reaguje. Taví se totiž při 1 780 °C! Takže následoval výbuch, který kuličky rozstřelil po celé místnosti.“ A tak Marek chodil a sbíral kuličky, ale našel jich jen 7, a tak musel svou „nehodu“ přiznat tehdejším nadřízeným. Jenže ti už v té době nejspíš dobře věděli, jakou zlatou rybku se jim podařilo chytit, a chybu mu odpustili. Marek se s novým materiálem naučil rychle pracovat a od té doby měla firma jednu zakázku za druhou.

Dnes patří platina k Markovým nejoblíbenějším materiálům. „Platina je úžasná, protože nikdy neoxiduje, šperky nezčernají, navíc je velmi pevná, takže kameny v ní zasazené perfektně drží a nevypadávají, a zachovává si stále stejnou krásnou bílou barvu.“ I to je důvod, proč je platina dražší a cennější než zlato, takže investice do platinových šperků se rozhodně vyplatí.

Co je teď „in“
A co je podle zkušených šperkařů ze společnosti Esterstyl dnes opravdu „in“? Trendem je prý bílý kov, především bílé zlato a platina. A také diamanty a barevné broušené perly. „Nemusíte brát svou ženu na Tahiti, úplně postačí, když jí pořídíte prsten nebo náhrdelník s tahitskou perlou,“ směje se Ester, která ovšem sama přiznává, že má slabost pro barevné třpytivé safíry z Madagaskaru. Jsou totiž univerzální a sluší ženám každého typu.
Barevné kameny mohou být elegantní, kultivované, neokázalé. Přesně takové, jaké se nosily za první republiky. A právě na tento elegantní směr, kdy byla na prvním místě krása, kvalita, precizní práce a trvalá hodnota, chce svými šperky navázat i Esterstyl.