Loading color scheme

Rozdíly mezi briliantem a zirkonem: Má smysl investovat do pravého kamene?

Rozdíly mezi zirkony a diamanty
Mezi těmito dvěma kameny je často zcela propastný cenový rozdíl. Na vině je to, že briliant je přírodního původu, kdežto zirkon vzniká jako chemická sloučenina a vyrábí se tedy v laboratoři. Briliant je vlastně obroušeným diamantem, který je nejtvrdší mezi všemi nerosty, oproti tomu zirkon je daleko měkčí a také méně odolný. Kvalitativně se tedy tyto dva kameny prakticky nedají porovnávat.

Třpyt, který nelze přehlédnout
Třpytivost diamantu je dána hlavně indexem lomu světla, který má briliant nejvyšší ze všech přírodních látek. Díky tomu, že se v něm světlo dokáže odrážet mnohonásobně lépe. Na první pohled vyniká daleko lepší třpytivostí než obyčejný zirkon. I vy, přestože jste jen amatéři, to pravděpodobně na první pohled uvidíte.

Brilianty jsou věčné, zirkony ne
Pokud pořídíte dechberoucí briliantové šperky, máte jistotu, že je to investice na celý život. Pokud chcete zásnubní prsten kupovat skutečně jen jednou, určitě nám dáte za pravdu, že je vhodné dát přednost kvalitě, která obstojí i v čase. Vyberte si proto raději prsten s briliantem, byť budete muset sáhnout hlouběji do kapsy.

Zirkony jednoduše po čase ztratí svůj třpyt, stanou se matné a obnošené. Hodí se možná pro šperky na každodenní nošení, u kterých se počítá s tím, že mají omezenou životnost, ale u zásnubních prstenů bychom skutečně neměli zbytečně škudlit a vybrat pravý kámen. Koneckonců není nutné, aby byl velikosti hrachu. I malý kamínek udělá parádu, pokud bude pravý.

Zdroj obrázku: DiamondGalaxy / Shutterstock.com