Loading color scheme

Kouzlete s ovocem, oslaďte si život pečeným čajem

Hodnotné a chutné ovoce najdete především u farmářů na lokálních ekologických farmách. Bioprodukty z těchto farem nebudou obsahovat stopy postřiků ani průmyslových hnojiv, a tak se nemusíte bát, že byste si nějaké nechtěné látky přidali do čaje. Základem ekologického zemědělství je půdní úrodnost, které farmáři dosahují zejména pestrým osevním postupem a přirozeným hnojením. Tedy střídáním plodin, kypřením půdy, zaoráním hnoje, kompostu nebo zeleným hnojením. Vylepšují tím kvalitu půdy, její schopnost zadržet vodu, i životy zvířat a rostlin v naší přírodě, a tedy i v sadech. Ovoce v bio kvalitě naleznete také v obchodech, kde jej poznáte podle označení logy biolistu a biozebry. Tato loga zaručují, že pěstitel splnil podmínky ekologické produkce a ovoce tedy může nést označení BIO.

Dokonalý čaj
Pečený čaj vám může svým vzhledem připomínat marmeládu anebo zavařeninu, která se ale po zalití vodou jako mávnutím kouzelného proutku promění v lahodný ovocný nápoj. Pro výrobu můžete zvolit téměř jakékoliv ovoce. Záleží na vás, zda máte raději sladší anebo kyselejší variantu. Kromě čerstvých produktů můžete použít i sušené, kompotované anebo zmražené ovoce. Mezi oblíbené varianty patří jablka s červeným rybízem a skořicí, pomeranče s meruňkami či švestky s bílým rybízem a badyánem.

Náš tip: Vyhněte se banánům, které budou mít po upečení nahořklou příchuť. A menší ovoce, mezi které patří rybíz, maliny nebo borůvky, zbytečně nekrájejte a zapečte je v celku. Budou tak mít lahodnější chuť.

Krok za krokem k perfektnímu čaji
Na přípravu budete potřebovat asi 1-2 kg vámi zvoleného ovoce. Nebojte se přidat také koření. Skvěle se hodí skořice, badyán, hřebíček nebo vanilka. I koření dnes seženete v obchodní síti v kvalitě BIO. Umyté a neloupané plody nakrájejte na drobné kousky a promíchejte s kořením. Můžete přidat asi 2dcl vody, aby se vám směs lépe propojila. Kdo má raději sladší čaje, může přidat lžíci medu. Ovoce následně vložte na pekáč a pečte v předehřáté troubě na 220 °C asi 35-40 minut za občasného promíchání. Hlídejte, aby plody během pečení pustily šťávu. Následně pekáč vyndejte z trouby a opatrně pomocí naběračky naplňte připravené sklenice, které po uzavření převraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Množství by vám mělo vystačit asi na 10 menších sklenic. Čaj pak jednoduše připravíte tak, že přidáte 1-3 lžičky do hrníčku a zalejete horkou vodou.

Recept: Letní pečený čaj
Alternativou k letním dnům může být také osvěžující studená varianta. Stačí totiž namísto horké vody zalít pečený čaj studenou vodou nebo minerálkou.

Ingredience:

  • 250 g bio angreštu
  • 250 g bio černého rybízu
  • 250 g bio červeného rybízu
  • 250 g bio borůvek
  • 150 g bio ostružin
  • 1 bio citrón
  • 1 lžíce bio medu

Troubu si předehřejeme na 200°C. Mezitím veškeré ovoce důkladně omyjeme a přidáme do velké mísy. Citrón oloupeme, nakrájíme na malé kousky a nasypeme do směsi. Zakápneme polévkovou lžící medu (kdo chce, může přidat i víc) a důkladně promícháme. Následně vysypeme a rovnoměrně rozprostřeme na připraveném plechu. Pečeme asi 60 minut, dokud se směs konzistencí nepodobá marmeládě. Po upečení naplníme připravené sklenice a obrátíme dnem vzhůru.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ ČAJE NAJDETE TAKÉ ZDE >>