Loading color scheme

Muži se nezdobí jen tak, berou šperk jako investici

„Muži jsou většinou od přírody pragmatičtější než ženy, což se projevuje i v jejich přístupu k výběru šperků. Zatímco ženy zajímá hlavně estetická módní stránka a výsledný vzhled, muži potřebují vědět hodně o materiálech, technologiích, ptají se na původ a výjimečnost kamenů i způsob jejich opracování. Ke šperkům přistupují mnohem více jako k investici, a proto jim záleží na tom, aby byl jejich klenot nejen krásný, ale hlídají si, aby byl i skutečně hodnotný,“ říká zlatník Marek Odstrčil ze šperkařského ateliéru Esterstyl v pražské Konviktské ulici.

Být u toho…
Zákazníci vítají, pokud se můžou na vzniku vlastního šperku sami podílet. „Často chtějí být u zasazování kamene, a hlavně si ho chtějí sami vybrat – není výjimkou, že zvolený vzácný kámen objednáváme na míru u dovozce, který ho pak shání přímo v lokalitě, kde se těží, tak aby přesně splňoval klientovy nároky,“ vysvětluje zlatník Marek Odstrčil.

Prsteny i karabiny na klíče
„Muži si nejčastěji nechávají vyrábět prsteny a náramky, ovšem objevují se i zakázky na netradiční šperky, jako byla například nedávno velká karabina na klíče. Oblíbené jsou nejen spony do kravat, ale také spony na peníze. U obojího děláme i hodně neobvyklé designy,“ upozorňuje Ester Engelová, která stojí za všemi kreativními návrhy šperků značky Esterstyl.

Hlavně diamanty a safíry
Oba šperkaři se shodují, že čeští muži mají nejraději diamanty a safíry, z materiálů pak zlato a platinu. I když někdy přicházejí zákazníci i s originálním přáním: „Jednomu klientovi jsme dělali článkový řetízek z bílého zlata, a tou zajímavostí bylo, že měl obsahovat české granáty, ne diamanty, jak tomu u mužů často bývá, protože pán měl vlasteneckého ducha a potrpěl si na věci českého původu,“ vzpomíná Marek Odstrčil.

Pavel Šporcl má rád originalitu
Mezi věrné klienty značky Esterstyl patří už řadu let i známý houslista Pavel Šporcl. A které materiály a vzácné kameny upřednostňuje právě on? „Pavel Šporcl má rád neobvyklé věci, netradiční design, bílé zlato a diamanty. Také při výběru snubních prstenů se spolu se ženou Barborou Kodetovou nebáli experimentovat a vybrali si zajímavou kombinaci s růžovým zlatem,“ říká Ester Engelová.

Příklady originálních pánských šperků Esterstyl
Sponu z bílého zlata na bankovky koupíte ve šperkařském ateliéru Esterstyl za 28 000 Kč̌.
Sponu do kravaty z bílého zlata s fialovým safírem koupíte ve šperkařském ateliéru Esterstyl za 38 000 Kč̌.
Nůž̌ na dopisy z bílého zlata s diamantem koupíte ve šperkařském ateliéru Esterstyl za 186 000 Kč̌.
Pánský́ prsten z platiny s dvoukarátovým diamantem vám vyrobí́ na míru ve šperkařském ateliéru Esterstyl.