Loading color scheme

Do bazénu a sauny bez obav: 5 kroků, jak se na podzim chránit před mykózou

V podzimních a zimních měsících si většina z nás ráda prohřeje tělo v sauně nebo zajde do bazénu. Velmi příjemné jsou i horké proudy ve vířivkách či termálních bazénech. Právě tato místa jsou ale rájem pro kvasinky, kterým se nejlépe daří ve vlhkém, teplém a kyselém prostředí. Ideální podmínky pro množení bakterií, které způsobují infekci, vznikají i díky chloru, který je přítomný ve vodě a narušuje přirozené pH pochvy.

Kvasinky jsou normální
Kvasinky jsou běžnou součástí vaginální mikroflóry, se kterou si za normálních okolností nemusíte dělat starosti. Jejich množství ovlivňuje především pH pochvy, které by mělo být u dospělé ženy v optimální hodnotě mezi 3,8 až 4,5. Ovšem pokud dojde k vychýlení pH, kvasinky se přemnoží, a tím vzniká nepříjemná mykotická infekce. Poznáte ji podle zarudnutí a svědění pochvy, které provází nejprve řídký výtok, později nabývající hrudkovité konzistence podobné tvarohu.

Gynella-Intimn-pna 5 kroků, jak mykóze nechodit naproti

1. Mokré plavky dolů
Nečekejte, až na vás po koupání plavky uschnou, vždy se co nejrychleji převlečte do suchého oblečení. Právě vlhko v kombinaci s tělesnou teplotou vede k zapaření genitálií a vytváří se tak ideální prostředí pro život kvasinek.

2. Dodržujte zásady správné hygieny
Riziko vzniku bakterií zmírníte, pokud budete dbát na dostatečnou hygienu a po bazénu, sauně či vířivce použijete speciální mycí přípravek, který simuluje přirozené pH pochvy. Vhodná je například pěna Gynella Intimate Foam. Díky vyváženému pH a obsahu kyseliny mléčné se hodí pro každodenní použití. Poskytuje dokonale jemnou péči, a především spolehlivou ochranu.

3. Nic se nemá přehánět
A to ani intimní hygiena. Příliš časté mytí totiž narušuje přirozenost poševní oblasti a může tak způsobit více škody než užitku. Nevhodné jsou také výplachy. Přípravky na intimní hygienu používejte ideálně jedenkrát denně.

4. Vyhněte se chloru
Pokud je to jen trochu možné, vybírejte ke koupání vodu, která je ošetřena šetrnějším prostředkem, než je chlor. Díky němu sice bazén působí čistějším dojmem, jenže ničí nejen mikroorganismy ve vodě, ale také ve vagině. Narušuje její pH, čímž vzniká příznivé prostředí pro přemnožení bakterií.

5. Na tampony zapomeňte
Je pro vás návštěva bazénu vždy důvodem k použití tamponu? Chyba! Pokud nemenstruujete, na tampony zapomeňte. Jejich použití nemá žádný ochranný efekt, ba naopak. Tampon nasáklý vodou vznik potíží ještě více urychlí.

TIP: Pro každodenní intimní hygienu se hodí mycí pěna Gynella Intimate Foam. Přípravek podporuje rovnováhu poševního prostředí a pomáhá tak zejména ženám, které s vaginálními infekcemi bojují často.
Kyselina mléčná vyvažuje pH pěny, které odpovídá poševnímu prostředí dospělých žen. Přípravek funguje jako 2v1 a lze jej použít také při holení, obsažené aloe vera zklidňuje a zmírňuje červené pupínky vzniklé podrážděním. Aloe pokožku rovněž detoxikuje, dezinfikuje a zmírňuje pocity svědění či pálení. Další složkou je panthenol, který má především regenerační funkci, a navíc zmírňuje zarudnutí.