Loading color scheme

Komentář: Slzy, střeva i brzlík chrání tělo před viry. Jak funguje imunita a jak se bránit nemocem?

Imunita je varovný systém, který rozpoznává rozdíl mezi buňkami našeho těla a buňkami cizími. Když objeví vetřelce, pomáhá tělu škodlivé buňky ničit. Je-li imunitní systém v dobré kondici, jeho správné fungování vlastně ani nepoznáme a nezjistíme, že nás každý den chrání proti virům a bakteriím. Jeho význam ovšem pocítíme v případě, kdy je s imunitou něco v nepořádku a my se opakovaně potýkáme s náporem nemocí.

První linie v obraně proti virům

Aby viry či bakterie pronikly do našeho těla, musejí nejdříve překonat mnohé bariéry. První účinnou zábranou proti škodlivinám je kůže. V místech, kde nás kůže nechrání, tuto funkci přebírají slzy, sliny a hlen, které mají antibakteriální účinky a mohou zničit choroboplodné zárodky. Díky této první linii v obraně proti virům a bakteriím je většina škodlivých buněk zachycena a nedostane se do krve. Tuto ochranu lze podpořit například důkladným mytím rukou, nošením roušky nebo větráním ve vytápěných místnostech, aby nedocházelo k vysušování sliznic.

Klíčem k imunitě jsou zdravá střeva

Ve chvíli, kdy bakterie či viry již proniknou do těla, jsou tím nejvýznamnějším ochranným orgánem střeva. Ve střevech se totiž nachází 70 % buněk imunitního systému a představují tak nejčastější bojiště, kde jsou bakterie a viry napadány a ničeny. Pro správnou imunitu je proto důležitá dobrá kondice celého trávicího systému. Jeho funkci podpoří vyvážený jídelníček s dostatkem vlákniny i pravidelný pohyb. Do stravy lze zařadit také kvalitní doplňky stravy na podporu obranyschopnosti, jako například Immun44 s obsahem komplexní směsi takzvaných polyfenolů, které slouží k zásobování imunitního metabolismu.

Komplexní obranu vytváří lymfatický systém

Součástí imunity je v neposlední řadě i lymfatický systém, v jehož rámci jsou přenášeny tekutiny, výživa a kyslík do celého těla. Kromě toho rovněž odstraňuje odpadní látky. Lymfatický systém se skládá z kostní dřeně, sleziny, brzlíku a lymfatických uzlin. Díky jejich funkci tak systém vytváří komplexní a účinný základ naší obranyschopnosti. V kostní dřeni se totiž produkují a uvolňují bílé krvinky, které bojují s choroboplodnými zárodky. Slezina pak reguluje množství krve v těle a odstraňuje poškozené buňky. Brzlík je místo, kde dozrávají lymfocyty bojující s bakteriemi. Je významný zejména pro dětskou obranyschopnost, která se teprve vyvíjí. Funkcí lymfatických uzlin je rozpoznat všechny škodlivé buňky a odstraňovat je. Proto se ve chvíli, kdy tělo bojuje s nemocí, dočasně zvětšují. Zduřelé uzliny jsou tak jedním ze signálů, že se naše tělo s nemocí vypořádává. K pročištění lymfatického systému pomůže cvičení a dostatečný pitný režim, vhodná je například voda s citronem.

Imunitu ničí dlouhodobý stres

Pokud máte zdravý imunitní systém, postará se o vás. Vy se na oplátku starejte o něj. Dopřejte svému tělu dostatek odpočinku a pohyb ideálně na čerstvém vzduchu, naopak se vyhněte konzumaci alkoholu. Pro správnou funkci obranyschopnosti je poté důležité potlačit dlouhodobý stres. Ačkoliv například i výzkumníci ze stanfordské univerzity prokázali, že stres dokáže imunitu krátkodobě nabudit a zvýšit reakce imunitního systému, dlouhodobé psychické vypětí imunitu oslabuje. Organismus se pak stává zranitelnější a hůře odolává nemocem. Přestože na každého dopadá aktuální pandemická situace, je třeba nepodléhat strachu a starat se i o své psychické zdraví.

Autor komentáře: Celostní lékař MUDr. Bohumil Ždichynec, který spolupracuje se společností Vegall Pharma nabízející přírodní doplňky stravy pro podporu imunity.