Loading color scheme

Dámské lyže

Jak vybrat dámské sjezdové lyže?
99% lyží, které dostanete v obchodech jsou carvningové sjezdové lyže. Tyto lyže nakloněním na hranu vlivem vykrojení, a hmotnosti lyžařky zatočí samy. Je tedy důležité rozhodovat se, spíše než pouze podle výšky a úrovně lyžování, podle kompletní postavy lyžařky (výška, váha), terénu, kterým bude lyžařka jezdit a kolik toho na lyžích najezdí. Dalšími parametry pro výběr pak může být i věk lyžaře, styl, rychlost jízdy atd.

Při výběru lyží závisí především na zkušenostech a schopnostech lyžařky. Pro méně zkušené sjezdařky je potřeba vybírat lyže, které nebudou tak rychlé a jejich ovládání nebude sebemenší problém. Pro zkušené lyžařky můžete vybírat i velmi rychlé lyže, které si také poradí s nejrůznějšími typy sjezdovek. U takovýchto lyží tedy zcela nezáleží na tom, v jakém stavu sjezdová trať je. Dámské sjezdové lyže pro zkušené lyžařky si poradí i s neupraveným terénem. Mají navíc měkkou podložku pod vázání, čímž tlumí otřesy v boulích.
Pokud je lyžařka drobnější postavy, rozhodně by lyže měly být co nejlehčí a celkem krátké. Jedině tak lze dosáhnout maximální kontroly nad nimi za jakékoliv situace, která při sjezdu může nastat.

Podle jakých parametrů tedy vybírat sjezdové lyže?
Při výběru dámských sjezdových lyží se zaměřte hned na několik parametrů, které když si zvolíte, získáte vlastnosti ideální lyže pro vaše potřeby.

Délka sjezdových lyží
Platí, že délka lyže je závislá na úrovni lyžaře a na jeho postavě. Méně pokročilí by měli vybírat kratší lyže. Začátečnicím jsou doporučeny lyže o cca 20-15cm kratší než je výška lyžaře. Délka by neměla přesáhnout 170 cm. Pro rekreační lyžaře je u univerzálních lyží vhodná délka o 20-10 cm kratší než jeho výška, maximální délka by neměla být delší než 180 cm. Sportovní a velmi pokročilí lyžařky, vyznávající agresivní a rychlou jízdu, pak mohou volit lyže delší, individuálně až do délky odpovídající své výšce. Maximum pak není nijak omezeno. Obecně by však nemělo přesáhnout 190 cm.

Vykrojení lyží
Vykrojení dámských lyží napomáhá tomu, aby k vyjetí oblouku bylo zapotřebí co nejmenší úsilí. Carvingové dámské lyže každému napomohou ke snadnější a elegantnější jízdě. Vykrojení lyží není až tak rozhodující parametr při výběru dámských lyží. Při přechodu z klasických lyží doporučujeme spíše menší vykrojení. Pro začátečnice naopak větší vykrojení - vše se pak snadněji učí. Zdatné a sportovní lyžařky ocení spíše širší lyže s určitým zvýšením.

Radius sjezdové lyže
Radius je poloměr oblouku, který lyže vyjede díky svému vykrojení. Čím větší je vykrojení lyže, tím menší je rádius. Dámské sjezdové lyže pro rychlou jízdu dlouhým obloukem mají rádius 20 - 25 metrů, univerzální i pod 20 metrů. Silně vykrojené tzv. Funcarvery mají rádius 9 - 12 metrů, univerzály většinou 12-17 m. Čím je rádius menší, tím ochotněji a snadněji lyže při naklopení na hranu zatáčí, a tím menší může být rychlost, jež je k elegantnímu oblouku nutná.