Loading color scheme

Jak se nejlépe starat o hodinky

Vodotěsnost a odolnost

Častým hodinkovým „zabijákem“ bývá voda, která je dokáže nenávratně zničit. Je proto důležité si nejdříve zjistit jejich přesnou vodotěsnost. Obecně platí, čím vyšší vodotěsnost mají, tím více odolají prudkým nárazům. Máte-li hodně aktivní život, pořiďte si hodinky až do 100 metrů vodotěsnosti se sklem tlustým 2mm. Ty jsou pak odolné nejen při koupání, ale i při sportu. Hodinky odolné do 50 metrů, se pak se při styku s vodou hodí na sprchování a maximálně do mělké vody. „Po koupání v moři je dobré hodinky opláchnout ve sladké vodě, zabráníte tak usazení soli. Pokud se vám po koupání zamlží sklíčko, je důležité hodinky ihned donést do servisu, protože voda může způsobit korozi součástek. Preventivně choďte také jednou za rok a půl zkontrolovat k hodináři voděodolnost, protože ta se může časem opotřebit nebo zmizí po výměně baterie,“ říká odbornice na hodinky Petra Vacková z Vivantis.cz.

Správné čištění

Při každodenním nošení ztrácí hodinky svůj původní lesk. Stejně jako čistíme své šperky, je důležité občas vyčistit i naše hodinky. Při něm zásadně nepoužívejte saponáty či silné chemikálie. Nejlepší je hadřík a trocha čisté nebo mýdlové vody. Na kov je vhodný 100% alkohol či technický benzín, předejdete tak pak začernění ruky od kovu. Po čištění vždy hodinky důkladně otřete suchým hadříkem.

Na kožené řemínky použijte speciální přípravky na čištění kůže, zachováte tak přírodní lesk. Řemínek pak nastříkejte i klasickou impregnací na boty. Kožené hodinky nikdy nesušte u topení či ve velkém teple. Řemínek může změnit svůj tvar nebo popraskat. Na údržbu lze použít i jemný dětský zubní kartáček, který dokáže zbavit nečistot a navíc krásně leští. Jste vlastníkem plastových hodinek? Ty pak na noc vždy sundávejte z ruky (to by ale mělo samozřejmě platit u všech hodinek). Plastové jsou ale nejvíce náchylné na pot. Je dobré je také čas od času přestříkat silikonovým sprejem. Výrazně tak prodloužíte jejich životnost.

„Máte-li hodinky na baterie, a nastal čas na jejich výměnu, tak je nejlepší zajít do servisu, protože neodborná výměna může hodinky poškodit. To, že dochází baterie, zjistíte podle toho, že vteřinová ručička se začne místo vteřinové rychlosti pohybovat v intervalu dvou vteřin. Pokud máte doma quartzové hodinky, které delší dobu nepoužíváte, tak je dobré vysunout korunku na nařizování času, zastavíte tím ručičky a šetříte baterii i jemný mechanismus. Doma mějte hodinky na suchém místě, nejlépe ve speciálních boxech na hodinky, především pokud vlastníte více modelů. Nenechávejte je také dlouho ležet na přímém slunci či v blízkosti magnetického záření.“ uzavírá Petra Vacková z Vivantis.cz.