Loading color scheme

Jak nejlépe vybrat a nosit zimní kozačky

{phocagallery view=category|categoryid=1869|imageid=6167|float=left}Zima udeřila a s ní přišel také čas sáhnout nejen po teplém kabátu, ale i po vhodných zimních botách. Nadčasovým evergreenem jsou kozačky, poskytnou ochranu před sněhem, chladem, deštěm a dodají potřebnou eleganci. Jejich výběr je velmi důležitý, protože kozačky nosíte většinu podzimu i zimy, a je tedy potřeba cítit se v nich pohodlně. Jak nejlépe vybrat podle funkčnosti i stylu informujeme v následujícím textu.

Nohy v teple

Máte-li kozačky jako hlavní zimní obuv, je důležité vybrat takové, ve kterých vám bude teplo po celou zimu. Samozřejmostí by měl být vnitřní kožíšek. Kontrolujte také výšku podrážky (nezaměňujte s podpatkem), čím vyšší podrážka, tím lepší izolace od studené země. Ideální je podrážka minimálně centimetr vysoká. Ve velkých mrazech si do bot můžete dát ještě speciální termální vložky. Vybavte se také kvalitními ponožkami ze 100% bavlny, vlny bambusu nebo froté. I v zimě se díky střídání venkovních a vnitřních teplot nohy potí. Ani sebeteplejší ponožky vás před chladem neochrání, když budete mít nohy v nekvalitních ponožkách z umělých materiálů, které nesají pot. Klidně si noste do práce další ponožky na převlečení. Pokud vám to pracovní prostředí povoluje, vezměte si do práce boty na přezutí. Důležitý je samozřejmě i materiál obuvi, nejvíce vás od zimy ochrání kvalitní kožené kozačky. Kůže se nejlépe adaptuje v mrazivém počasí a nepopraská. „Vhodné je také volit modely, které mají podpatek jako součást podrážky. Pokud je podpatek pouze na podrážku připevněný, může ve velkých mrazech dojít k ulomení. Velikost boty u kozaček volte malinko větší, protože v těsné botě je noha více náchylná k prochladnutí,“ říká Veronika Sajdoková z CCC.

Výběr podle postavy

Při pořizování kozaček se musíte kromě funkčnosti řídit také vaší postavou a stylem oblékání, každé postavě sluší jiný tip. Na velmi drobných dámách nevyniknou příliš vysoké kozačky sahající až ke kolenům, postava se v nich může opticky „ztratit“. Vhodné jsou úzké kozačky do půle lýtek na vyšším podpatku. Nohy opticky prodlouží také kozačky se špičkou a štíhlými podpatky. Pokud máte vysokou štíhlou postavu tak máte výhodu a můžete si dovolit jakýkoliv tvar. Vysoké dámy krásně vyniknou v letos velmi moderních extra vysokých kozačkách nad kolena.
„Pokud často nosíte kalhoty, pořiďte si širší kozačky, abyste si je do nich mohli dát. Kalhoty nošené přes kozačky se považují za „módní fopá“. Pro každodenní nošení jsou nejpraktičtější a nejlépe kombinovatelné hnědé nebo černé kozačky z hladké kůže bez zbytečných módních okras jako jsou přezky a zipy. Nejlépe do kozaček vypadají úzké kalhoty a legíny, které zkombinujete s oversize svetrem,“ říká Veronika Sajdoková z CCC. Ke kozačkám se nehodí sportovní oblečení ani volné kalhoty. Pokud jste milovníkem batohů, tak si pořiďte elegantní kožený batoh, nejlépe ve stejné barvě jako kozačky.

{phocagallery view=category|categoryid=1869|limitstart=0|limitcount=0|float=left}